Hokejisti Zvolena porazili Piešťany 5:0

03.04.2013 Celý región

Zvolen 3. apríla (TASR) - V siedmom rozhodujúcom zápase semifinále play off hokejovej extraligy HKM Zvolen zdolal ŠHK 37 Piešťany 5:0, uzavrel konečné skóre zápasov na 4:3 a vo finále sa stretne s HC Košice.

Korunu úvodnej tretine nasadil osem sekúnd pred jej skončením Podkonický. Pri vylúčení hosťujúceho Brňáka ho vysunula nahrávka brankára Šimka, Podkonický si puk dotiahol do tretiny a z uhla prekvapil Tomeka v bránke. Až dovtedy sa domáci strelecky dosť trápili a vypracovali si len jedinú vážnejšiu príležitosť, v 6. min po nahrávke Čierneho nepresne mieril úplne voľný Podkonický.

Okrem dvoch streleckých pokusov Škvaridla sa Zvolenčania už k väžnejšiemu zakončeniu nepretlačili, no aj hostia mali v kombinácii značné problémy. Ruky a nohy zväzovala nervozita a obrovská zodpovednosť. V 10. min ohrozil Šimka pred bránkou Chylo, v 17-tej sa snažil doraziť puk H. Ručkay, inak sa Piešťanci viac bránili ako útočili, keď vychádzali z osvedčenej taktiky, ktorá im v predchádzajúcich zápasoch prinášala úspech. V druhej tretine sa obraz hry nezmenil, no skóre s ďalšími dvoma gólmi Zvolenčanov narástlo. Piešťanci opäť doplatili na oslabenia, v 31. min zabudli na Hraška, ktorý ideálnu streleckú pozíciu zužitkoval na zveľadenie náskoku.

Hosťom nedopriali ani tri presilovky, vyzneli biedne, a keďže im nezabral strelecky H. Ručkay, márne sa v 22. i 28. min pokúšajúci pokoriť Šimka, oprávnene im svietila nula na konte strelených gólov. Zvolenčania presvedčilo kráčali k postupu do finále, v 38. min Brabenec zblízka využil ďalšiu presilovku a keďže 'havranom' nepomohla skorigovať stratu ďalšia hra v početnej prevahe, so šancou Filipa, do tretej tretiny si preniesli trojgólovú odmenu.

Zázračný obrat sa nekonal, žiaden rýchly gól Piešťancov do zápasu nevrátil a diváci si mohli užívať postupovú radosť celých dvadsať minút bez sebamenších obáv. Dokonca v 47. min si pýtala ďalší gól strela L. Juríka, síce nedal, no o pár sekúnd neskôr v 47. min po najkrajšej akcii zápasu s biliardovou výmenou puku s Chovanom a Škvaridlom už nezaváhal a v podstate spečatil postup, ktorý prikrášlila záverečná pečať M. Juríka v presilovke 18 sekúnd pred koncom.

Výsledok
HKM Zvolen - ŠHK 37 Piešťany 5:0 (1:0, 2:0, 2:0)
Góly: 20. Podkonický (Šimko), 31. Hraško (Michal Chovan, Škvaridlo), 37. Brabenec (Podkonický, Čierny), 47. L. Jurík (Michal Chovan, Škvaridlo), 60. M. Jurík (Hertl, Kalla). Rozhodcovia J. Konc, Jonák - P. Šefčík, Valach, vylúčení 7:8, presilovky 4:0, v oslabení 0:0, od 21. navyše 21. Puliš, Mahdalík, Martin Ďaloga - 26. navyše Šišovský, Toman, Haring, 5065 divákov. Konečný stav série 4:3.


Hlasy po zápase

Peter Mikula, tréner Zvolena: "Entuziazmus nás priviedol k tomu, že sme ukázali svoj typický hokej. Ťažko nás bolo zastaviť, keď sme sa dostali do eufórie a Piešťanci naopak, akoby hrali v kŕči. Naši hráči odviedli dobrú robotu, zaslúžia si uznanie, no vďaku si zaslúžia aj Piešťanci za solídnu hru, myslím si, že sa nemajú za čo hanbiť."

Milan Klement, kouč Piešťan: "Sklamanie je normálne, beriem to tak, ako je a vychádzam z toho, ako sme hrali. Možno zajtra sa sklamanie prehĺbí. Ak by som to hodnotil z nadhľadu, hrali sme proti prvému v základnej časti, my sme nováčik. Bolo to o psychike našich hráčov, mali sme byť na tom lepšie po víťazstve doma 4:0, no hlavy to nezvládli. Teraz nás čaká ďalšia sezóna, ťažko sa nám bude obhajovať pozícia, s uplynulou sezónou sme však určite spokojní, s tým, čo sme dokázali."

Tomáš Tomek, brankár Piešťan: "Prehrali sme, no v sezóne uspeli, a to dosť výrazne. Nečakali sme, že zabojujeme o finále, boli sme skromní, no chuť neustále rástla, len škoda tohto zápasu. Moje zranenie sa mi ozývalo, pichlo ma, no keď do konca bolo zo šesť minút, už som chcel dohrať. Bolelo ma to po každom zákroku, určite nič príjemné. Rozhodol som sa, že nastúpim, viac sa už nedalo urobiť."

Lukáš Jurík, kapitán Zvolena: "Pripravili sme sa zodpovedne, odhodlanie bolo cítiť v kabíne i na ľade. Strelili sme prvý gól a odvtedy sme šli odhodlane za víťazstvom. V siedmom zápase je to o psychike, aj v presilovkách sme v pravom čase zabrali. Čím jednoduchšie, tým lepšie, toto sme si zdôrazňovali a vyšlo to."
 

Vyberte región